4/5/09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων της Μεταμόρφωσης του Βύρωνα για να φύγουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ανάμεσα στα σπίτια και δίπλα από σχολεία. Οι κεραίες είναι εγκατεστημένες στην οδ. Αγ. Σοφίας 109 της εταιρείας COSMOTE, στην οδό Κερκύρας 24 της εταιρείας WIND (καμουφλαρισμένη) και στην οδό Ρούμελης 18 της εταιρείας VODAPHONE και της εταιρείας Q-TELECOM (καμουφλαρισμένες). Βρίσκονται σε 3 κτίρια σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους.
Την Τετάρτη 29 Απριλίου έγινε εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία των 4 κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Τα ασφαλιστικά μέτρα ζήτησαν 66 κάτοικοι, που τα σπίτια τους είναι κοντά στις κεραίες, και 6 πρόεδροι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, από τα σχολεία της περιοχής.
Από πλευράς των 3 πολυεθνικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έγινε εμφανές ότι έδωσαν μεγάλο βάρος στην εκδίκαση της υπόθεσης με παρουσία πλήθους νομικών και την προσωπική παρέμβαση ενός επικεφαλής μεγάλου δικηγορικού γραφείου. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 3 εταιρείες έφεραν μόνο υπαλλήλους τους ως μάρτυρες για να αποδείξουν δήθεν «επιστημονικά» το ακίνδυνο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών.
Από την πλευρά του δικηγόρου των κατοίκων κ. Κλουκίνα, καλέστηκε ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστήμιου Πάτρας, κ. Χρ. Γεωργίου, που παρουσίασε συνοπτικά τα συμπεράσματα των ανεξάρτητων επιστημόνων αλλά και των επιστημονικών φορέων με βάση τα οποία η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ενοχοποιείται για μια σειρά βλάβες στην υγεία και η συνεχής έκθεση σε αυτήν κρίνεται ως επικίνδυνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικηγόροι των 3 εταιρειών αρχικά έκαναν προσπάθειες τρομοκράτησης και ματαίωσης της δίκης με δικονομικά τερτίπια. Υποστήριξαν ότι υπάρχει αοριστία στο σκεπτικό της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, μετά ότι υπάρχει αναρμοδιότητα του δικαστηρίου με βάση νομολογία και μετά ότι έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί κατεπείγουσα η υπόθεση, αφού οι κεραίες λειτουργούν πολλά χρόνια. Τα επιχειρήματά τους απορρίφτηκαν και η δίκη έγινε. Στη συνέχεια έδειξαν ότι παρακολουθούν τις κινήσεις του καθηγητή Γεωργίου και του έκαναν προσωπική επίθεση για τη συμπαράστασή του στις πρωτοβουλίες των κατοίκων για την απομάκρυνση των κεραιών.
Η στάση αυτή των εταιρειών είναι συνέχεια των ενεργειών για να καμφεί ο αγώνας των κατοίκων. Έχουν προηγηθεί προσαγωγές με κράτηση για αφισοκόλληση, εξώδικα, κλήσεις στο αστυνομικό τμήμα για υποδείξεις σε κατοίκους να μην συμμετέχουν και να μην καλούν σε συγκεντρώσεις, παρουσία ένστολων και μη αστυνομικών στις συγκεντρώσεις των κατοίκων, τηλεφωνήματα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για «φιλικές» συναντήσεις.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων συνεχίζονται με πρόσφατη την επιτυχημένη κινητοποίηση των σχολείων που είναι γύρω από τις κεραίες το πρωί στις 7 Απρίλη, την Παγκόσμια Μέρα Υγείας. Ο αγώνας αυτός έχει τη συμπαράσταση πολλών φορέων της περιοχής, όπως της Ζ’ ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόζα Ιμβριώτη, Συλλόγων Διδασκόντων των Σχολείων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και της Ένωσης Γονέων της Περιοχής.

Θετική εξέλιξη, που γεμίζει αισιοδοξία τους κατοίκους, κρίνεται η πρόσφατη απεγκατάσταση μιας μεγάλης κεραίας που υπήρχε σε πολυκατοικία πάνω από το Θέατρο Βράχων Βύρωνα, Υμηττού στη οδός Ίδης 49, ακριβώς πάνω από 16 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια).
Την Τρίτη 12 Μαΐου, ώρα 8.00 οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης θα μαζευτούν σε νέα συνέλευση στην πλατεία Κολλημένου (Τσιρακοπούλου) για να συζητήσουν το θέμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

30/4/2009